Connect with us

Wat zoek je?

Huis & tuin

Waarom vogels goed zijn voor je tuin

Wist je dat veel vogels in je tuin voordelen heeft? Om tuinvogels te lokken, kun je verschillende producten ophangen in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan vogelpindakaas of vetbollen. Ook is het natuurlijk mogelijk om nestkastjes op te hangen, zodat vogels in jouw tuin een veilige plek hebben om te broeden. Op deze manier kun je verschillende soorten tuinvogels zoals het roodborstje, de koolmees, de merel en de huismus aantrekken. Ben je benieuwd waarom een vogelrijke tuin aan te raden is? Lees dan gauw verder.

Natuurlijke bestrijding tegen insecten

Vogels houden de biodiversiteit in evenwicht doordat ze een natuurlijke bestrijding vormen tegen insecten. Wanneer dit niet zou gebeuren, zouden we met een overvloed aan insecten zitten, wat vanzelfsprekend niet bevorderend is voor de planten in jouw tuin. Zo houden zangvogels bijvoorbeeld van rupsen en zorgen spechten voor minder schadelijke keverlarven in de tuin. Bovendien houden vogels ook van andere soorten insecten zoals vliegen en spinnen.

Planten bestuiven en zaden verspreiden

Wist je dat niet alleen vlinders en bijen, maar ook wespen en vogels planten kunnen bestuiven? Om deze reden zijn vogels een essentieel onderdeel van de tuin. Daarnaast verspreiden vogels de zaden die zij binnenkrijgen door bijvoorbeeld het eten van bessen. Op deze manier hebben vogels een grote invloed op de diversiteit in planten in verschillende gebieden. Zo kunnen zij met deze zaden planten als het ware terugbrengen of juist introduceren in bepaalde gebieden. Je zou kunnen zeggen dat vogels de schoonmaakploeg van de natuur vormen.

Geluid en bedrijvigheid

Naast de praktische voordelen van meer vogels in de tuin, brengt hun aanwezigheid natuurlijk ook een vorm van ontspanning met zich mee. De meeste mensen vinden het immers heerlijk om wakker te worden met rustgevende vogelgeluiden. Dit werkt dan ook stressverlagend en is daardoor goed voor de gezondheid. Ook brengen vogels levendigheid in de tuin en vinden veel mensen het leuk om hun gedrag vanaf een afstandje te bestuderen. Om deze reden is het ook extra leuk om de vogels een beetje te helpen door een nestkastje in de tuin te plaatsen.

Het aantrekken van tuinvogels heeft dus verschillende voordelen. Overigens gelden deze tips niet alleen voor de tuin, maar ook voor jouw balkon of dakterras. Wanneer je graag meer vogels in jouw buitenruimte zou willen zien, is het aan te raden om deze vogel-proof in te richten, bijvoorbeeld door middel van tuinvogelvoer en een nestkastje. Heb jij deze producten al buiten hangen?

Ook interessant

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...