Connect with us

Wat zoek je?

Duurzaamheid

Drie simpele manieren om jouw tuin te verduurzamen

Door de tuin zo duurzaam mogelijk in te richten, kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan het welzijn van de natuur. Mensen denken soms dat het verduurzamen van de tuin ingewikkeld is, terwijl dit helemaal niet het geval hoeft te zijn. Er zijn namelijk simpele manieren waarop we ervoor kunnen zorgen dat onze tuin beter is voor het klimaat. Zou jij graag milieubewuster bezig willen zijn en jouw tuin willen verduurzamen? Doe je inspiratie op met deze drie tips. 

Plaats een regenton

Om de tuin te verduurzamen, is het allereerst aan te raden om een regenton te plaatsen. Doordat een regenton staat aangesloten op de regenpijp van de dakgoot, kan het elk jaar liters water opvangen. Dit water kan vervolgens gebruikt worden voor allerlei verschillende doeleinden in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan de planten water geven of de auto wassen.

Met een een kraantje aan je regenton kun je er eenvoudig water uit halen. Hiervoor is het wel van belang dat de regenton op een verhoging staat, zodat je goed bij het kraantje kan. Al met al verdient een regenton zich snel terug en kun je er ieder jaar veel water mee besparen.

Maak een groen dak

De meeste mensen hebben een schuurtje in hun tuin. Wist je dat je het dak hiervan goed kunt gebruiken om jouw tuin te verduurzamen? Je kunt er namelijk planten op plaatsen zoals sedum, mos of gras. Sommige mensen maken er zelfs een siertuintje van. Dit wordt ook wel een groen dak genoemd. Deze daken vangen veel water op en geven het langzaam weer af. Met het oog op de waterlast in Nederland, is dit een belangrijk voordeel.

Het zorgt er namelijk voor dat er minder water via het riool moet worden afgevoerd. Bovendien werken groene daken verkoelend en leveren ze voedsel op voor insecten. Niet alleen is het aan te raden om groen te plaatsen op het dak van jouw schuur, maar ook op andere plekken in jouw tuin. Zo kan het regenwater weglopen via de grond, in plaats van het riool.

Verwelkom tuinvogels en insecten

Als laatste is het ook altijd aan te raden om van jouw tuin een dier- en insectenvriendelijke plek te maken. Insecten vormen immers een erg belangrijk deel van de biodiversiteit. Door hun rol van zaadverspreiders en bestuivers, zijn vogels daarnaast ook van belang voor het voortbestaan van bepaalde planten. Daarom is het aan te raden om bijvoorbeeld een vogelhuisje in de tuin te plaatsen. Hier kunnen tuinvogels slapen, broeden en schuilen.

Daarnaast is het raadzaam om een insectenhotel op te hangen. Op deze manier trek je bijen, hommels en vlinders naar jouw tuin. Niet alleen verduurzaam je op deze manier jouw tuin, ook kun je genieten van de levendigheid die tuinvogels en insecten met zich meebrengen.

Welke stappen ga jij zetten?

Al met al zijn er dus verschillende manieren om jouw tuin te verduurzamen. Bekijk bijvoorbeeld of je een regenton in jouw tuin zou kunnen plaatsen, of overweeg een groen dak. Wil je een kleinere stap zetten richting een milieubewuster bestaan? Dan kun je een vogelhuisje en een insectenhotel overwegen. Heb jij één van deze tips al geïmplementeerd in jouw tuin?

Ook interessant

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...