Connect with us

Wat zoek je?

Buurt en wijk

Tuinbezitters moeten nu tegels wippen voor bijen, vogels en vlinders

Na de druilerige maanden maart en april lijkt het eindelijk tijd geworden om lekker naar buiten te gaan en de tuin of balkon klaar te maken voor het voorjaar. Tegels eruit en bloemen en planten erin om zo de vogels, vlinders en insecten een handje te helpen. Want dat is gezien het grote verlies aan soorten de afgelopen decennia keihard nodig.

85% plant- en diersoorten verdwenen

De afgelopen 120 jaar is maar liefst 85 procent van de inheemse plant- en diersoorten in ons land verdwenen en andere soorten, waaronder veel bijen, staan onder druk. “Meer groen is heel hard nodig om hen te helpen”, aldus Noï Boesten van IVN Natuureducatie. “Daarbij kan iedereen zijn steentje bijdragen door aan de slag te gaan in de eigen tuin of op het eigen balkon, want alle beetjes helpen om de beestjes te helpen.”

Groot Nationaal Park 

Nederland telt zo’n 6600 hectare particuliere tuin. Dit is een gebied dat groter is dan Nationaal Park De Hoge Veluwe. Naar schatting is ruim de helft van die particuliere tuinen betegeld. Hier valt dus nog veel winst te behalen. Als iedereen ook maar een paar vierkante meter aan tegels zou verwijderen en hiervoor in de plaats struiken, bloemen of boompjes zou planten, maakt dit al veel verschil.

Groene tuin zorgt voor verkoeling 

Een groene tuin of balkon is bovendien niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook voor de gezondheid. Op tropische dagen is het in veel betegelde tuinen extreem heet. Veel mensen beseffen niet hoeveel verkoeling groen kan bieden.

Tot wel 15 graden koeler

Het temperatuurverschil tussen een groene en een betegelde tuin op een tropische dag kan wel 15 graden zijn. Bovendien werkt het groen als een soort spons, waardoor bij hevige regenval het water goed wordt opgenomen. Natuurlijk beter voor de natuur, maar ook gewoon prettiger dan zo’n betegelde achtertuin, die telkens blank staat.   

Vieze vingers

Onlangs is IVN Natuureducatie de ‘vieze vingers’ voorjaarscampagne gestart. Onder het motto: niet iedereen heeft groene vingers, maar iedereen kan wel vieze vingers maken, hoopt IVN zoveel mogelijk mensen aan te sporen aan de slag te gaan in de eigen tuin op het balkon.

Ook interessant

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...