Connect with us

Wat zoek je?

Buurt en wijk

Meer bomen nodig voor meer regen

Na een kletsnat voorjaar kampt Nederland nu weer met droogte. Sinds 13 mei is er op de meeste plekken geen druppel regen meer gevallen. De oplossing of althans een deel daarvan: meer bomen. Bomen houden niet alleen beter regenwater vast, ze zorgen zelfs voor meer regen.

Regenwolken door bossen

De Braziliaanse onderzoeker Antonio Donato Nobre ontdekte dat bossen hun eigen regenwolken creëren. “De lucht boven de bossen zit vol met sporen, pollen, schimmels en andere micro-organismen”, zegt Daan Bleichrodt, Chief Tree Planting Officer en Programmaleider Tiny Forest bij IVN Natuureducatie.

“Juist deze deeltjes zijn cruciaal voor de levenscyclus van het bos. De damp van de bomen condenseert rond deze microscopische deeltjes, waardoor wolken ontstaan die uiteindelijk stortbuien veroorzaken. Dit proces is uniek voor bossen. Oceanen bijvoorbeeld creëren zelden zware wolken omdat zeelucht niet zo rijk is aan plantaardig leven. Weer een reden dus om in de strijd tegen klimaatverandering meer bomen aan te planten.”

Tiny Forests tegen hittestress en wateroverlast

Bovendien zijn meer bomen – al zijn het maar kleine bosjes zoals de Tiny Forests van IVN Natuureducatie – ook van groot belang tegen hittestress en wateroverlast. Een gezonde, rijke bodem vangt veel water op en houdt dit ook vast. En het verschil in temperatuur op een warme dag tussen een versteend stukje stad en een Tiny Forest in diezelfde stad, kan wel oplopen tot twintig graden.

Minder stenen, tegels en beton

“Om allerlei redenen is het belangrijk dat steden volop blijven inzetten op die hoognodige vergroening”, stelt Bleichrodt. “Veel minder stenen, tegels en beton en veel meer bomen en planten. Het is beter voor onze gezondheid, beter tegen de droogte en goed voor de natuur, want er zijn helaas veel te veel soorten waarmee het niet goed gaat.”

Ook interessant

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...