Connect with us

Wat zoek je?

Huis & tuin

Van Alkmaars advocatenkantoor tot aankoopmakelaar aan de Costa Blanca

Dirkje Sol scoort hoog op ‘namen die bij je beroep passen’. Ze is namelijk aankoopmakelaar in het zonnige Spanje. Haar kantoor House of Sun is gespecialiseerd in aankoopbemiddeling en -begeleiding, en focust zich op het noordelijke deel van de Costa Blanca, dat loopt van Dénia tot Alicante, een populaire regio bij Nederlanders die een huis in Spanje zoeken.

Zat niet in de planning

De geboren Alkmaarse werkte vijf jaar op een advocatenkantoor voor ze aan haar hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij begon. Plannen om in Spanje als makelaar aan de slag te gaan, had ze niet. “Dat zat niet in de planning, inderdaad. Mijn man en ik zijn in 2017 naar Spanje geëmigreerd. Naar Calp, of Calpe in het Spaans. Dus ik wist wat er komt kijken bij het kopen van een woning in Spanje. Toen een bevriend stel uit Nederland bij mij aanklopte voor advies bij de aankoop van een vakantiehuis aan de Costa Blanca, kon ik natuurlijk geen ‘nee’ zeggen”, vertelt Dirkje.

“Ik heb ze geïnformeerd over de regio, het aankoopproces en heb hen een aantal betrouwbare makelaarskantoren aan de hand gedaan. Wat dat laatste betreft doe je er goed aan om het kaf van het koren te scheiden”, weet ze nu ze inmiddels vijf jaar makelaar aan de Costa Blanca in Spanje is.

Casa del Sol aan de Costa Blanca

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De vriendendienst beviel Dirkje zo goed, dat ze besloot House of Sun op te richten. “Het begon al een beetje te kriebelen toen we zelf op zoek waren naar een huis aan de Costa Blanca. Ik verbaasde mij erover over hoe de woningen werden gepresenteerd op de websites van makelaars. Het leek wel alsof iemand op een onbewaakt moment wat foto’s had genomen in de woning.

Soms zag je een wasmand op bed, een trouwfoto aan de muur of zelfs een familielid op de achtergrond. Spanjaarden zelf tillen hier niet zo zwaar aan; in een huis mag geleefd worden. Veel Nederlanders kijken hier moeilijker doorheen”, vertelt Dirkje, die zich ook bezighoudt met verkoopstyling, waarin ze haar passies voor interieurstyling en fotografie combineert.

Aankoopbegeleiding van A tot Z

Als je als Nederlander een appartement of huis in Spanje gaat kopen, loop je ook tegen cultuurverschillen aan. “De verkoopprijs is soms deels gebaseerd op de emotionele waarde die een woning voor de verkoper heeft, bijvoorbeeld omdat oma er haar hele leven heeft gewoond. Als koper heb je hier vanzelfsprekend geen oren naar, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden.

Als je als koper een bod uitbrengt onder de vraagprijs, beland je in een precaire situatie. Een particuliere verkoper kan dit, om persoonlijke redenen, opvatten als een regelrechte belediging, waarop de koop afketst”, vertelt Dirkje, die als aankoopmakelaar Nederlanders begeleidt bij de koop van een woning in Spanje. Van de zoektocht naar een geschikt appartement of huis en de bezichtigingen tot en met de onderhandelingen en het papierwerk.

Gratis begeleiding bij de koop van je huis in Spanje

In Nederland kennen we vooral de verkoopmakelaar. Als je als Nederlander een woning gaat kopen in Spanje, is een aankoopmakelaar die de plaatselijke markt kent geen overbodige luxe. “In Spanje kan het zo zijn dat één woning wordt aangeboden door verschillende makelaars. Soms ook nog voor verschillende prijzen. Op de website van een makelaar vind je dan ook vaak geen adres van de woning, omdat men bang is voor kapers op de kust”, legt Dirkje uit.

“Ook werkt de makelaardij in Spanje anders dan in Nederland. De aankoopmakelaar krijgt bij een succesvolle verkoop een commissie van de verkopend makelaar. Daarom betaalt een koper helemaal niets voor mijn begeleiding”, gaat ze verder.

Van advocaat tot gestor

Niet alleen de makelaardij in Spanje werkt anders dan in Nederland. Als je een woning in Spanje gaat kopen, krijg je te maken met verschillende partijen. Net als in Nederland krijg je te maken met een makelaar, eventuele hypotheekverstrekker (en taxateur) en een notaris. Maar die laatste heeft een andere rol dan de notaris in Nederland.

Spaans huis met muren in gebroken wit, een veranda met bogen in hetzelfde gebroken wit, oranje dakpannen en op de voorgrond een zwembad met daarnaast vier ligstoelen.

“De notaris is hier niet veel meer dan een getuige bij het ondertekenen van de koopakte. Anders dan in Nederland, krijg je in Spanje bij de koop van een woning te maken met een advocaat, die een bewakende en controlerende rol speelt. Het is verstandig om bij de koop van een woning een zogenaamde gestor in de arm te nemen, een soort financieel en fiscaal adviseur, die de taal spreekt en de weg kent in het woud van wet- en regelgeving in Spanje”, adviseert Dirkje.

‘Focus je op je woonwensen’

Door de contacten die Dirkje onderhoudt met lokale verkoopmakelaars, hoort ze vaak van woningen die nog niet officieel in de verkoop staan. “Het komt regelmatig voor dat mensen zonder succes verschillende websites hebben afgestruind op zoek naar hun droomwoning, terwijl ik een of meerdere woningen ken die voldoen aan hun wensen”, vertelt ze.

Wat is tot slot haar belangrijkste advies voor mensen die een huis of appartement willen kopen aan de Costa Blanca of elders in Spanje? “Mijn tip is om je als koper te focussen op je woonwensen en de administratieve, financiële, fiscale en juridische zaken over te laten aan partijen die hier ervaring mee hebben. Dan kun je uitgaan van een zorgeloze koop. Als makelaar ken ik helaas ook genoeg spookverhalen van mensen die bijvoorbeeld een woning kochten die verhuurd bleek te zijn”, besluit ze.

Ook interessant

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...