Connect with us

Wat zoek je?

Natuur en milieu

“Teleurstellend dat gang naar rechter voor klimaat en milieu nodig is”

Banken moeten zich opmaken voor meer klimaatrechtszaken. Dat is de verwachting die Kris Peeters, vicepresident van de Europese Investeringsbank (EIB) eind vorige week uitsprak naar aanleiding van een rechtszaak die in Frankrijk is aangespannen tegen BNP Paribas. Rechtszaken voor het klimaat tegen bedrijven en overheden zouden niet nodig moeten zijn als staten en bedrijven zich gewoon houden aan de wettelijke vereisten waartoe ze verplicht zijn.

Wereldwijd beeld

“Dit staat niet op zichzelf”, zegt Piet Sprengers, manager duurzaamheidsstrategie en Beleid bij ASN Bank. “Juist bij milieuwetten blijkt het naleven en handhaven keer op keer niet plaats te vinden. In Nederland zagen we dat bij de stikstofregels, het verplichte C-label voor kantoren en het ontbreken van een natuurvergunning voor Schiphol.

Helaas is dat beeld ook wereldwijd een feit, constateerde het UNEP (UN Environment Programme) al in 2019. Ook de Europese Commissie spant jaarlijks vele tientallen zaken aan bij het Europese hof van Justitie tegen staten die milieu- en natuurwetten niet naleven.”

Lobby bedrijven gaat onverminderd door

“Het is ronduit teleurstellend dat voor het handhaven van wetten en goed gedrag steeds vaker de gang naar de rechter nodig is. Het laat zien dat staten en bedrijven op papier en met de mond de bescherming van klimaat en milieu wel belijden, maar daar in de praktijk daar geen uitvoering aan geven”, vervolgt Sprenger.

“Naast dat bestaande wetten niet worden nageleefd en gehandhaafd gaat ook de lobby van bedrijven om nieuwe wetgeving tegen te houden en af te zwakken onverminderd door. Dat bleek recent nog uit de acties van VNO-NCW rond het nog in de Tweede Kamer te behandelen Nederlandse MVO-wetsvoorstel, maar ook recent uit acties van Franse banken tegen EU-wetgeving voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Niet nodig

“Die rechtszaken, en alle tijd en geld die ermee gepaard gaat, zouden niet nodig zijn wanneer staten en bedrijven simpelweg hun wettelijke afspraken nakomen”, zo besluit Sprengers.

Ook interessant

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...