Connect with us

Wat zoek je?

Duurzaamheid

Spelt: gezondheid uit de oertijd

De oeroude graansoort spelt is tegenwoordig steeds populairder in onze keukens en op onze tafels, maar wist je dat het ook kan bijdragen aan een goede nachtrust? In dit artikel lees je de geschiedenis van speltgraan en de voordelen van het slapen op een kussen gevuld met speltkaf.

Meer eiwitten en voedingsvezels dan tarwe

Speltgraan is een oude graansoort die al duizenden jaren wordt verbouwd en gegeten. Het is afkomstig uit het Midden-Oosten en verspreidde zich vervolgens naar Europa. In de middeleeuwen was spelt een belangrijk voedingsmiddel voor de gewone mensen, omdat het goedkoop en voedzaam was. Het werd gebruikt om brood, pap en bier te maken.

Hoewel spelt in de loop der tijd minder populair werd ten gunste van andere granen zoals tarwe, is het de afgelopen decennia weer populairder geworden vanwege zijn vele voordelen. Spelt bevat namelijk meer eiwitten en voedingsvezels dan tarwe, en is daarnaast een bron van belangrijke mineralen zoals ijzer, magnesium en fosfor.

Kussens: een goede toepassing voor het kaf

Een ander interessant gebruik van spelt is het gebruik van het kaf (de buitenste laag van de speltkorrel) als vulling voor kussens en matrassen. Het gebruik van speltkafkussens komt oorspronkelijk uit Azië, waar ze al eeuwenlang worden gebruikt vanwege hun vele voordelen. Het kaf vormt zich gemakkelijk naar de vorm van het hoofd en biedt ondersteuning voor de nek en schouders, waardoor het kan helpen bij het voorkomen van nek- en schouderpijn.

Bovendien is het kaf van spelt van nature ademend, waardoor het de lichaamswarmte reguleert en zweet en vocht afvoert. Dit kan helpen bij het voorkomen van zweten en oververhitting tijdens het slapen. In Oostenrijk en Zwitserland werden jarenlang veel matrasjes voor kinderbedjes van speltkaf gemaakt.

Een ander voordeel van het gebruik van een speltkafkussen is de vermindering van allergenen. Het kaf van spelt is van nature hypoallergeen en bevat geen stof of mijten, wat kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit voor mensen met allergieën.

Ouderwets handwerk

In Nederland worden speltkafkussens nog op de authentieke manier, volledig met de hand gemaakt. Vanuit het Zeeuwse Kapelle vinden deze kussens al meer dan 25 jaar hun weg naar een grote schare trouwe gebruikers. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van deze natuurlijke en duurzame kussens.

Al met al is spelt een veelzijdig graan met vele voordelen, van voeding tot slaapcomfort. Het gebruik van een speltkafkussen kan bijdragen aan een betere nachtrust en helpen bij het verminderen van nek- en schouderpijn. Misschien is het tijd om ook spelt in onze slaapkamers te verwelkomen.

Ook interessant

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...