Na een try-out in het voorjaar is de eerste officiële Nationale Wespentelling met 160 deelnemers verspreid over het land gehouden in het weekend van 20 en 21 augustus. De weersomstandigheden waren het hele weekend ideaal. Het was relatief warm, er was geen neerslag en er stond weinig wind. De meest getelde wesp was zoals verwacht, de limonadewesp (Gewone wesp en Duitse wesp). Dit werd geëvenaard door het aantal getelde bijen.
Eerste Nationale Wespentelling
Deze Nationale Wespentelling was de eerste ooit gehouden. De verzamelde resultaten vormen een basis voor een langjarig onderzoek over hoe verschillende wespensoorten zich ontwikkelen. En dat is belangrijk, omdat gedetailleerde cijfers over het voorkomen van sociale wespen ontbreken.
De zomer van 2022 gaat volgens verschillende bronnen de boeken in als een ‘succesvol wespenjaar’, maar behalve eigen bevindingen en toelichtingen van ongediertebestrijders wordt die claim niet met cijfers onderbouwd. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen, vandaar dit initiatief van de Wespenstichting.
Bekijk hier de uitslag in de vorm van een top 10.
Een nek-aan-nek race tussen limonadewespen en bijen
Van alle waargenomen wespensoorten stonden de limonadewespen aan kop (circa 30%). Opvallend genoeg zijn er ongeveer evenveel bijen geteld (ook 30%). Iets minder dan de helft (46%) van alle waarnemingen betrof wespensoorten, het aantal getelde zweefvliegen (21%) vormde naast bijen een imposant aandeel van de waarnemingen.
Als tweede sociale wespensoort werd de Franse veldwesp het meest geteld (6%). Ondanks hun opvallende en imposante voorkomen worden Europese hoornaars slechts weinig geteld. De in ons land niet inheemse Aziatische hoornaar is slechts door twee deelnemers gezien, beide keren in het zuiden van het land.
De Wespentelling leeft in heel het land
Van de deelnemers is ook een locatie gevraagd om de geografische spreiding in kaart te kunnen brengen. Uit alle hoeken van het land is meegedaan en de telling geeft daarmee een representatief beeld, te zien in onderstaande kaartje. De resultaten zijn ook uitgezet tegen de opgegeven typering qua soort telgebied en deze laat geen significante verschillen zien voor wat betreft het voorkomen van limonadewespen in de stad of op het platteland.
Liefde voor bijen. En voor wespen
De Nationale Wespentelling werd ook opgepakt door de media. De Correspondent, het Nederlands Dagblad, Vroege Vogels, de Stentor en vele andere hebben er aandacht aan besteed in hun berichtgeving. Ook het publiek reageerde bijzonder enthousiast en betrokken na hun deelname. Dat is goed nieuws, want ondanks het brede besef dat het niet goed gaat met bijen, worden wespen nog steeds en vaak onterecht weggezet als lastig en onnadenkend bestreden met gif, terwijl zij in het ecosysteem een belangrijke en essentiële functie hebben.