Connect with us

Wat zoek je?

Duurzaamheid

‘Ondernemers hebben weinig hinder van afbouwen salderen’

De Tweede Kamer is akkoord om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen. Voor woningeigenaren met zonnepanelen heeft dit financiële gevolgen. Ondernemers met zonnepanelen op hun bedrijfsdak hebben er weinig hinder van, zegt Stefan Romijn van Stichting Simular.

Weinig verandering voor (grote) bedrijven

Bedrijven met een grote aansluiting konden al nooit salderen, voor hen verandert er niets. Ook zijn er veel voorbeelden van bedrijven en organisaties die met zonnepanelen maar een klein deel van hun verbruik opwekken. Zij zullen ook na het afbouwen van salderen vrijwel nooit gaan terugleveren aan het net. Een voorbeeld zijn zorginstellingen, waar 24 uur per dag en 7 dagen per week elektriciteit wordt verbruikt.

Groot deel zonne-energie gelijk gebruikt

De meeste bedrijven verbruiken vooral overdag energie. Zij zullen een groot deel van de opgewekte elektriciteit gelijk gebruiken. Alleen in het weekend en op hele zonnige dagen houden zij wat elektriciteit over, dat zij aan het net terugleveren. Het afbouwen van salderen gaat zeker geld kosten, maar de schade valt voor hen wel mee.

Slim omgaan met energie

Ondernemers voorkomen dat zij elektriciteit aan het net terugleveren door slim om te gaan met energie. Zo kunnen bedrijven met zonnepanelen op het dak processen die veel elektriciteit verbruiken inplannen rond het middaguur, als de zonnepanelen een hoge opbrengst hebben.

Energie opslaan en verhandelen

Een kans die er voor bedrijven ligt, is om overschotten aan opgewekte elektriciteit te verkopen aan andere bedrijven op het bedrijventerrein. Het is niet zomaar toegestaan om een kabel naar de buren te leggen, wel kan elektriciteit verhandeld worden via een energiehandelsplatform. Zo voorkomen ondernemers dat elektriciteit aan het net wordt geleverd, terwijl de buren tegelijkertijd elektriciteit inkopen op het net.

Ook interessant

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...