Connect with us

Wat zoek je?

Duurzaamheid

Kinderen drinken meer water, maar nog niet genoeg

Nationale Kraanwaterdag trekt vandaag met meer dan 250.000 deelnemende basisschoolleerlingen een recordaantal voor een gezonde start van het nieuwe schooljaar. Op Nationale Kraanwaterdag drinken kinderen op scholen en de buitenschoolse opvang (bso?s) alleen kraanwater en geen gezoete d...

Nationale Kraanwaterdag trekt vandaag met meer dan 250.000 deelnemende basisschoolleerlingen een recordaantal voor een gezonde start van het nieuwe schooljaar. Op Nationale Kraanwaterdag drinken kinderen op scholen en de buitenschoolse opvang (bso’s) alleen kraanwater en geen gezoete drankjes. Vanochtend was de landelijke aftrap bij de Brederoschool in Groningen. Dit jaar staat de dag in het teken van het thema ‘Kraanwater, gewoon bijzonder!’

Kraanwater: gewoon bijzonder!

Nationale Kraanwaterdag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en wordt ondersteund door vele partners waaronder Gezonde School en JOGG. Riksta Zwart, directeur bij Waterbedrijf Groningen: “Water is misschien niet erg duur, maar wel heel kostbaar. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat er altijd schoon water uit de kraan komt. Daar komt heel veel bij kijken, kraanwater is dus heel bijzonder. Bovendien is kraanwater een gezonde én duurzame dorstlesser.”

Recordaantal aanmeldingen

Aan het recordaantal aanmeldingen voor Nationale Kraanwaterdag en de vele reacties van leerkrachten en directies blijkt dat bij veel scholen en bso’s het drinken van kraanwater steeds meer aandacht krijgt. Veel scholen en bso’s zien kraanwater als duurzaam en gezond alternatief voor zoete drankjes. Dit blijkt ook uit het groeiende aantal watertappunten dat jaarlijks wordt geplaatst op speelpleinen.

Steeds meer scholen hebben kraanwaterbeleid

Traditiegetrouw worden aan het begin van het schooljaar nieuwe afspraken gemaakt. Een goed moment om ook het drinken van kraanwater op school of de bso te bespreken. De drinkwaterbedrijven zien dat scholen en bso’s Nationale Kraanwaterdag aangrijpen om het drinken van kraanwater nog meer te stimuleren en vaste kraanwaterdagen in te stellen. Uit landelijk onderzoek in 2021 blijkt dat inmiddels ruim 50% van de scholen beleid heeft voor het drinken van water op school.

Weten wáárom water drinken goed voor je is

Bij het onderzoek op Nationale Kraanwaterdag onder leerlingen van groep 7 en 8 bleek dat ruim 70% van de leerlingen niet meer dan 2 glazen water per dag drinkt. Het advies is 5-8 glazen water per dag. Het is daarom extra goed dat scholen en bso’s kinderen stimuleren om meer water te drinken. De drinkwaterbedrijven hebben de ambitie om de drinkwaterconsumptie van kinderen te verdubbelen naar 4 glazen per dag. En dat kinderen ook weten wáárom het drinken van water goed voor je is.

Kraanwater minder vanzelfsprekend dan het lijkt

Ook willen de drinkwaterbedrijven kinderen meer bewust maken dat drinkwater uit de kraan minder vanzelfsprekend is dan het lijkt. Het wordt voor drinkwaterbedrijven steeds moeilijker om te voldoen aan de vraag naar drinkwater. Daarom is het belangrijk dat kinderen ook leren dat je thuis, op de sportclub en op school en de bso slim om moet gaan met kraanwater. Bijvoorbeeld door de kraan niet onnodig lang te laten stromen bij tandenpoetsen of douchen.

Tijdens de lessen leren de kinderen hoe kraanwater gemaakt wordt en krijgen ze tips hoe ze zelf slimmer om kunnen gaan met drinkwater.

Nationale Kraanwaterdag feestelijk van start in Groningen

Nationale Kraanwaterdag 2022 is vanochtend feestelijk afgetrapt bij de Openbare Bredero Basisschool (OBS) in Groningen. De Brederoschool is gestart met nieuw kraanwaterbeleid; iédere dag is vanaf nu kraanwaterdag. Daarom kregen alle leerlingen een eigen bidon die ze met kraanwater konden vullen bij de waterkar. Om te benadrukken hoe bijzonder drinkwater is, startte de dag voor deze leerlingen zonder water.

Samen met monteurs van Waterbedrijf Groningen repareerden ze (fictief) de leiding. Met de ingebruikname van een nieuw watertappunt op het schoolplein gaven de Groningse wethouder Manouska Molema, Jeugd, Gezondheid en Diversiteit, Kinderburgemeester Fatoumata, Riksta Zwart, directeur bij Waterbedrijf Groningen en acteur en JOGG-ambassadeur Juvat Westendorp gezamenlijk het startsein voor de kraanwaterlessen in het hele land.

Acteur, danser en presentator Juvat Westendorp op een podium waarop een kind net een sprong maakt. De foto is genomen vanaf het podium, op de achtergrond staan tientallen basisschoolkinderen op een schoolplein met bioven hen slingers in de vorm van waterdruppels.
De feestelijke opening van Nationale Kraanwaterdag met Juvat Westendorp

Foto’s: © Stacii Samidin – Free Heri Heri For All 2023

Ook interessant

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...