Connect with us

Wat zoek je?

Duurzaamheid

Foodsector moet meer verduurzamen om prijzen in supermarkt betaalbaar te houden

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat met name voedingsmiddelen zo’n 15 procent duurder waren dan een jaar geleden. De hoge prijzen voor grondstoffen, de energiekosten en de oplopende loonkosten zijn daar mede debet aan. De foodsector zal meer moeten inzetten op verduurzaming om de prijzen van voedingsmiddelen betaalbaar te houden, zegt Dennis van Hattem van Boer & Croon.

Automatiseren en verder verduurzamen

“De kleinere levensmiddelenproducenten zullen hun bedrijfsprocessen nog efficiënter moeten inrichten om de prijzen in de supermarkt betaalbaar te houden. Dat betekent automatiseren en nog verder verduurzamen om de bedrijfskosten verder omlaag te brengen. Een probleem kan zijn dat daar investeringen mee gemoeid zijn waar de bedrijven het geld niet voor hebben”, aldus Van Hattem.

Leveranciers wordt gevraagd prijzen te verlagen

Van Hattem vervolgt: “Je ziet dat het gedrag van consumenten verandert. Mensen kopen prijsbewuster in en zoeken steeds meer de discounters op om op de kosten voor de dagelijkse boodschappen te besparen. Dat betekent dat de omzet van service-supermarkten meer onder druk komt te staan en dat ze hun leveranciers zullen vragen om de prijzen te verlagen.”

“Dat kan dus alleen als de leverancier de kosten gaat verlagen, bijvoorbeeld door automatisering en verduurzaming. De verduurzaming speelt natuurlijk al jaren, maar daar zouden bedrijven nu een extra versnelling in kunnen en moeten maken”, stelt Van Hattem.

Centre of excellence worden

Van Hattem: “Ondernemingen in de foodsector moeten een ‘centre of excellence’ worden. Ze zouden toonaangevend moeten willen zijn op hun vakgebied en kijken hoe ze hun productie slimmer en efficiënter kunnen inrichten om de bedrijfskosten te verlagen en de producten betaalbaar te houden.

Dat kan onder meer door naar de medewerkers van het bedrijf te luisteren, de processen te optimaliseren en als management vooral ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Supermarkten en leveranciers kunnen ook de handen ineen slaan en kijken naar ketenoptimalisatie.”

Einde prijsstijgingen nog niet in zicht

“De druk op alle partijen in de keten wordt groter. Door een overall kostenplaatje te maken, breng je duidelijk in beeld waar de marges kunt verbeteren. Daar moeten de processen op worden afgestemd. Daar is wel vertrouwen over en weer voor nodig”, besluit Van Hattem.

Voorlopig komt er naar alle waarschijnlijkheid nog geen einde aan de prijsstijgingen in de voedingsmiddelensector.

Ook interessant

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...