Connect with us

Wat zoek je?

Buurt en wijk

Eerste verplaatsing van een wespennest in Apeldoorn

In Duitsland gebeurt het al veel meer: wespennesten verplaatsen in plaats van bestrijden. Niet alleen is het diervriendelijk, het is ook gifvrij. Twee grote pluspunten. De Wespenstichting zet zich in voor deze nieuwe aanpak en leidt wespenconsulenten op die de klus kunnen klaren. Als het nodig is tenminste, zoals deze week in Apeldoorn met het nest van Europese hoornaars.

Wespenconsulent Nathan vertelt: “Dit nest zat in de buurt Matenveld in Apeldoorn bij mensen in een berging. Soms kan een nest – met wat kleine aanpassingen of advies – gewoon blijven zitten. Er zijn verschillende soorten wespen en niet elk wespennest levert gevaar op. Maar in dit geval leek verplaatsing de beste optie.” En zo maakte Apeldoorn deze week kennis met deze eigentijdse aanpak voor problemen met wespen. “Verwijderen of bestrijden van nesten met gif door een ongediertebestrijder is lang niet altijd nodig en eigenlijk niet meer van deze tijd.”

Aan de slag met de wespenstofzuiger

Dinsdagavond 18 juli meldden wespenconsulenten Nathan en Maureen zich bij de woning in Apeldoorn, om na een inspectie en voorbereidende bespreking aan de slag te gaan met de verwijdering van het nest. Hoewel het nest het formaat van een forse mannenvuist had, kostte het ruim anderhalf uur om het nest te kunnen verwijderen uit de berging.

“Het is bloedheet in de beschermende pakken die we dragen”, vertelt Maureen, “maar het werk dat we doen geeft veel voldoening.” Eerst werden de werksters met een speciale stofzuigerconstructie opgezogen in een daarvoor geprepareerde plastic bak. Daarna werd het nest met een plamuurmes losgemaakt.

Nest een beetje beschadigd

“Het nest zat erg vast maar het is allemaal gelukt”, vertelt Maureen. “We hebben voor elke situatie wel weer een oplossing. In dit geval raakte het nest een beetje beschadigd. Daarom moesten we enkele achtergebleven werksters en de hoornaarkoningin alsnog met onze wespenstofzuiger overbrengen naar onze speciale geprepareerde transportbox.

Dat nest kunnen de hoornaars op hun nieuwe woonplek prima repareren. Hoornaars en andere wespen bouwen met een houtpapje laagje voor laagje kunstige nesten. Daarom noemen we ze wel papierwespen.”

Bovenste deel van de nestkast, met daarboven op de achtergrond nog wat groen van een boom. Door de ronde opening zie je het hoornaarsnest zitten, met daar een hoornaar op. De bovenkant van de nestkast is dichtgetapet met ducttape en onder de opening zie je nog een loopplankje voor de vogels.

“Eén werkster was wel grappig”, lacht Nathan “die ging op de hoed van Maureen zitten. Die heb ik er toen maar met een vlindernetje afgeschept en alvast losgelaten in de kast waar het hoornaarsnest straks komt te hangen.” Die kast met het hoornaarsnest heeft een nieuwe plek gekregen in Brummen, bij wespenconsulent Maureen. “Een wespennest moet op minimaal drie kilometer afstand van de oorspronkelijke plek herplaatst worden, en dat was inderdaad het geval met de tuin van Maureen.”

Wespennesten behouden of verplaatsen heeft de toekomst

In tegenstelling tot wat we geneigd zijn te denken, zijn wespen uiterst nuttige beestjes, waarvan we alleen aan het einde van de zomer overlast ervaren. En die overlast komt zelfs maar van twee wespensoorten, terwijl er in Nederland wel dertien soorten papierwespen zijn.

De Wespenstichting zet zich in om mensen beter te informeren over wespen en over hoe ze eventuele risico’s en gevaren van wespennesten kunnen beperken. Daarnaast helpen de wespenconsulenten van de Wespenstichting om wespennesten te behouden. Het doel is: laten zitten waar het mogelijk is of verplaatsen wanneer een nest echt weg moet. In slechts een enkel geval is er geen andere oplossing dan vernietigen van het nest.

Ook interessant

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...