Connect with us

Wat zoek je?

Duurzaamheid

Avontuur voor Apeldoornse ondernemers: openbare kruidentuin in Wenum

Een openbare kruidentuin in Wenum, net buiten de bebouwde kom van Apeldoorn, het is de droom van ondernemers Harm en Marnix Keurhorst en Ard-Jan Bluemink. Kruidenavontuur Wenum moet een door vrijwilligers onderhouden kruidenveld worden waar je vrij kruiden kunt plukken.

Waarom openbaar en gratis?

Je kan je afvragen of het wel kan: een openbare kruidentuin waar iedereen gratis kruiden kan plukken. En waarom eigenlijk?

Over het waarom is initiatiefnemer Harm Keurhorst duidelijk: “We houden van de verse kruiden die wij vanuit LIF Group aan particulieren, bedrijven en instellingen leveren regelmatig restproducten over. Kruidenplanten die te groot zijn geworden voor een versekruidenpot of planten die leeggeknipt zijn.”

“Deze restproducten zijn nog prima bruikbaar om weer in de grond te zetten om verder te groeien en verse kruiden te leveren.”, aldus Keurhorst. “En daarbij willen we mensen met een kleine portemonnee niet vergeten.”, waarmee hij ook antwoord geeft op de vraag waarom dit gratis zou moeten worden.

Kan dat allemaal zomaar dan?

Kan dat allemaal zomaar, een openbare tuin waaruit iedereen gratis kruiden kan plukken? Is er dan geen kans dat die tuin op een dag volledig kaalgeplukt is en er niets meer over is?

Dat moeten huisregels voorkomen, volgens Keurhorst. En er komt een stuk vertrouwen in de mens bij kijken.

Financiering via crowdfunding

Bij een dergelijk project komen natuurlijk ook behoorlijke kosten kijken. Daarvoor is een crowdfundingactie opgezet via het lokale platform Voor Apeldoorn. Het streven is om hiermee ten minste € 15.000 op te halen. Zowel particulieren als ondernemingen kunnen hun steentje bijdragen.

Naast de crowdfunding ontvangt Kruidenavontuur Wenum ook financiering van het VSBfonds en Provincie Gelderland.

Meer dan een kruidentuin

Naast de kruiden zullen  er in de kruidentuin ook verschillende eetbare (wilde) bloemen, bessen en fruit te vinden en te plukken zijn. Goed voor de biodiversiteit en zo wordt Kruidenavontuur Wenum meer dan een kruidentuin.

Het ontwerp van Kruidenavontuur Wenum

Dat willen de initiatiefnemers ook expliciet bereiken, Kruidenavontuur Wenum moet namelijk ook een educatieve functie krijgen voor bijvoorbeeld scholen en instellingen.

Zes dagen per week toegankelijk

Wanneer Kruidenavontuur Wenum eenmaal verwezenlijkt is, is de kruidentuin zes dagen per week vrij toegankelijk. De tuin leent zich niet alleen voor het plukken van kruiden en andere natuurlijke etenswaren, je kan er ook even tot rust komen en genieten van wat moeder natuur te bieden heeft.

Crowdfunding dekt maar deel kosten

Wie zich afvraagt of € 15.000 wel genoeg is, heeft een realistische kijk op de zaken. Zelfs inclusief de financiering van de provincie en het VSBfonds dekt net meer dan 25% van de geraamde kosten die € 77.000 bedragen. De crowdfunding is dan ook niet alleen bedoeld voor financiering, maar ook om mensen, bedrijven en instellingen te betrekken bij dit initiatief.

Zeg nou zelf: zo’n initiatief verdient ook alle steun. En het voelt toch ook net wat beter als je er straks rondloopt, wetende dat je er zelf aan bijgedragen hebt?

Ook interessant

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...