Connect with us

Wat zoek je?

Duurzaamheid

Afval scheiden al jaren verplicht, maar bedrijven weten het niet

Afval scheiden; als het goed gebeurt kunnen materialen zoals papier, glas en plastic gerecycled worden en zo terugkomen in nieuwe producten. Om te bevorderen dat er minder nuttige materialen in de verbrandingsoven belanden, zijn de meeste bedrijven sinds maart 2021 verplicht om minimaal één stroom gescheiden aan te bieden. Om te zorgen dat bedrijven dit nu ook daadwerkelijk gaan doen, delen afvalinzamelaars gratis containers uit.  

Verplicht scheiden voor bedrijven

Drie jaar geleden kwamen er nieuwe regels het voor verplicht scheiden van afval bij bedrijven. Welke regels gelden voor jouw bedrijf hangt af van de grootte van je bedrijf en de hoeveelheid afval die je bedrijf produceert. Bedrijven met meer dan 240 liter afval per week (een huis-tuin-en-keukencontainer) moeten minimaal één stroom gescheiden aanleveren.  

Te scheiden stroom afhankelijk van hoeveelheid

Bedrijven met minimaal één 240-litercontainer afval per week kiezen uit de stromen papier en karton, glas, biologisch afval (gft of swill) en plastic verpakkingsfolie. Bedrijven met meer dan 660 liter afval per week -een standaard container- moeten voorgenoemde stromen plus de stromen piepschuim, hout, tuinafval en textiel scheiden. Met de Afvalwijzer voor bedrijven bepaal je precies welke regels wanneer voor jou gelden. 

Een gratis bak van de afvalbranche

De Vereniging Afvalbedrijven gaat ondernemingen nu helpen met scheiden door extra afvalbakken aan te bieden. Deze stimulerende maatregel moet helpen dat de wetgeving ook daadwerkelijk wordt nageleefd. Een volgende maatregel zou kunnen zijn om containercontroleurs in te zetten of om slecht gesorteerd afval duurder te maken.  

Verplichtingen niet helemaal nieuw

“Overigens waren veel bedrijven volgens de oude regels (pre 2021) ook al verplicht om afvalstromen die wekelijks boven een bepaalde waarde uitkwamen apart te houden.” zegt Carmen Cosijn van Stichting Simular over deze nieuwe regels. “Wij zien dat vooral de kleinere bedrijven nog amper scheiden. Bij grote bedrijven zijn er vaak wel verschillende containers aanwezig, maar kan er nog veel verbeterd worden.”

Ook interessant

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...