Ruim 1000 scholen in Nederland gaan hun verpakkingsafval scheiden, dit zijn maar liefst 360.000 leerlingen en leerkrachten. Scholen kunnen sinds begin dit jaar kosteloos gebruik maken van het inzamelsysteem van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Omdat een gescheiden inzamelsysteem vaak kosten met zich meebrengt, werd dit op veel (basis)scholen tot nu toe niet gedaan. Daar komt nu verandering in.
Landlijke startsein in Pijnacker
Het landelijke startsein werd gegeven op Octantschool Schatkaart in Pijnacker. Hier zijn speciale ‘Afval Goed Geregeld’ inzamelbakken geplaatst door het Afvalfonds Verpakkingen, werd het eerste afval opgehaald en deden de kinderen mee aan een afvalscheidingsquiz.
De waarde van afval als grondstof
Hester Klein Lankhorst, directeur Afvalfonds Verpakkingen is trots op alle scholen: “Het is geweldig dat zoveel scholen en hun leerlingen dit jaar starten en daarmee een belangrijke bijdrage leveren. De basisschoolleerlingen staan aan de wieg van een gedragsverandering.
Zo leren zij op jonge leeftijd over de waarde van afval als grondstof en dat het belangrijk is voor onze circulaire economie. Door leerlingen actief te betrekken bij het scheiden en recyclen van afval geven de scholen hen een belangrijke extra les mee voor de toekomst”.
Jong geleerd
Op Octantschool Schatkaart werd het landelijk startsein gegeven om met 1000 scholen plastic verpakkingsafval en drankkartons (PD) te scheiden om zo grondstoffen te kunnen hergebruiken. Om te laten zien hoeveel afval op één schooldag wordt weggegooid, gooiden alle leerlingen hun eigen verpakkingen op één grote hoop. Daarnaast gaf Hester Klein Lankhorst een interactieve quiz met de leerlingen van groep 4/5 om te laten zien welke verpakkingen wel en niet bij het PD-afval thuishoren.
Skateboard uit gerecycled plastic
De quiz is onderdeel van een toolkit die aangeboden wordt aan scholen om afvalscheiding te introduceren en goed te leren. In de toolkit zit ook een kleurplaat waarmee de leerlingen mee kunnen doen aan de wedstrijd. De winnaars van de kleurwedstrijd krijgen een skateboard gemaakt van gerecycled plastic uit de klas.
De kinderen mochten vandaag samen met olympisch atleet en Europees kampioen Keet Oldenbeuving deze gerecyclede skateboarden testen en zij liet een aantal trucs zien.
Praktisch invullen van het begrip duurzaamheid
Laila Boulakjar, adjunct-directeur Octantschool Schatkaart: “Op alle scholen van Octant zijn we bezig met het praktisch invullen van het begrip duurzaamheid. Het is fantastisch om te zien dat kinderen het afvalprobleem serieus nemen en willen leren hoe hun afval op een goede manier te scheiden. Zo dragen we een steentje bij aan een betere wereld”.
Afval is grondstof
Stichting Afvalfonds Verpakkingen werkt aan een circulaire economie waarbij verpakkingsmateriaal een grondstof is én blijft. Het gescheiden inzamelen van bedrijfsmatig verpakkingsafval is daarin een hele belangrijke stap. Deze verpakkingen gingen vaak mee met het restafval en worden dan niet altijd gerecycled.
“We halen sinds begin dit jaar steeds meer gescheiden afvalstromen van goede kwaliteit op. Dit is belangrijk om onze recycledoelstellingen te halen en bij te kunnen dragen aan een circulaire economie.”
Over 10 jaar ook bedrijfsmatig afval goed recyclen
“We hopen echt van harte dat dit een stimulans is voor meer scholen en bedrijven om te gaan scheiden. Zo draagt iedereen zijn en haar steentje bij. In april gaat ons loket weer open en hopen we op weer veel aanmeldingen. Het zou geweldig zijn als we over 10 jaar niet alleen al het huishoudelijk maar ook het bedrijfsmatig afval goed kunnen scheiden en recyclen”, aldus Hester Klein Lankhorst.