Tijdens de Week van de Lentekriebels leren kinderen wat grenzen zijn. Van wie vind jij het fijn om een knuffel te krijgen? En wat kun je dan doen als je toch die knuffel krijgt terwijl je dat niet wilt? Zo worden kinderen bewust van hun eigen grenzen en wat je zelf kunt doen om deze te bewaken.
Nooit te jong
Deze week sluit aan bij vragen die kinderen in verschillende leeftijdsfasen hebben. Zo kunnen kinderen hier nooit te jong voor zijn volgens Rijan Braal van RVO. “Kinderen koppelen de informatie die ze krijgen aan kennis die ze al hebben. Daarom zal het ze ook niet aanzetten tot seksuele handelingen”, zegt Braal. “Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat kinderen die goed zijn voorgelicht minder nieuwsgierig zijn naar seks en daarom ouder zijn als ze beginnen met seks dan niet goed voorgelichte kinderen.”
Belangrijker dan nee leren zeggen
“Naast kinderen ‘nee’ leren zeggen, is het tegenovergestelde misschien nog wel belangrijker” stelt Braal. “Want hoe maak je dan wel contact? Wat zeg je als je iemand aardig vindt of misschien wel meer dan dat? En wat doe je dan als een ander je afwijst?”
Belang van preventie groter dan ooit
In de Week van de Lentekriebels leren kinderen over wensen en grenzen door informatie te krijgen en te praten over gevoelens. Op deze manier hoeven mensen niet over elkaars grenzen heen te walsen. De afgelopen jaren zijn er veel kwesties van grensoverschrijdend gedrag naar buiten gekomen. Het belang van preventie is hiermee groter dan ooit. Het is essentieel kinderen te helpen gezonde relaties op te bouwen en hen weerbaar te maken.